Skip to Content

Dagens Eidsfoss

Velkommen til en historisk perle i Vestfold

Eidsfoss er et lite tettsted i Hof kommune, helt nord i Vestfold, med rundt 300 innbyggere. Når du kommer kjørende langs fylkesvei 35 og møter de gamle, røde trehusene i Bråtagata, vil du oppdage noe helt spesielt. Hvis du så stopper ved Landhandelen og ser rundt deg vil du legge merke til alle de andre gamle bygningene. Der bakerst på parkeringsplassen, under ei mørk berghylle, ligger det gamle tjærebrente Vaskeriet. Over brua ser du Smia til den kjente knivsmeden Knut Dahl. Fra elveutløpet på Kølabånn ser du utover Eikern og de skogkledde åsene hvor Vestfolds høyeste topp, Skibergfjell, gjemmer seg bak.

 

Kulturstien – en reise i tid

Tar du beina fatt og beveger deg langs den merkede Kulturstien vil den kunne ta deg med på en århundrelang reise. Du vil bevege deg mellom mange ulike epoker i jernverkssamfunnet fra den spede begynnelse på 1700-tallet, arbeiderbebyggelsen i Bråtagata og på Gata og Hauane. Verkseierboligen Eidsfos Hovedgård med sin nyrestaurerte renessansehage. Den gamle skolen som startet allerede i 1750. Pynten og Kølskrivergården, som både har vært skole, gjestgiveri og bosted for kølskriveren. Du vil merke deg funksjonærboligene og de fasjonable trevillaene som Bekken og Thon-villaen. Eidselva som renner stille store deler av året, og som var utgangspunktet for kraftproduksjonen til Eidsfos Verk. I tillegg vil du finne utallige andre verneverdige bygninger knytta til verksdriften som spenner fra 1700- og opp til 1950-tallet.

 

Et levende samfunn

Eidsfoss er et bankende hjerte for folkeliv og kultur. Akkurat som den gamle masovnen var jernverkets hjerte, fylles nå parkeringen på den gamle masovnplassen med liv og mennesker. Det er sommerlig idyll og musikk under Eidsfossfestivalen. Knivtreffet i pinsen og Steintreffet i juli er for lengst etablerte treff for handel og utstillere, og trekker tusenvis av besøkende hvert år. Tente fakler lyser opp de anerkjente og stemningsfulle Kunsthåndverkdagene om høsten. Både Snekkerverkstedet og Pusserstallen har flere konserter gjennom året. Det gamle forsamlingshuset Hallen er et populært konsert- og festlokale med utsikt over Eikern. Det samme er spisestedene Gamle Eidsfos Kro og Eidsfos Hovedgård som tilbyr god mat i historiske omgivelser. Norges eldste landhandel i drift og stedets nærbutikk har åpent hele året. Den er et viktig møtested for innbyggerne og er en hyggelig og gammeldags butikk full av krimskrams. Vel verdt et besøk i seg selv.

 

Kunst

I tillegg til verdifull kulturhistorie huser også mange av de gamle bygningene kunsthåndverkere og salgsutstillinger. En rekke ulike kunstnere og kunsthåndverkere selger alt fra keramikk, glass, bilder, trykk, kniver, strikk, søm, vev og smykker med mer. Mange av kunstnerne bor også på Eidsfoss. I tillegg har Galleri Gamle Eidsfos og Eidsfos Hovedgård flere kunstutstillinger i løpet av året.

 

Frivillighet og idealisme

Men bak alle årets begivenheter og bevaringen av det unike 1700-talls samfunnet ligger mange dugnadstimer. Mangfoldet av foreninger og stiftelser er stort på Eidsfoss, og dugnadsånd og idealisme er et viktig kjennetegn blant innbyggere. Bygdas ubestridte ildsjel og kulturbevarer, Fred Nordseth, har spilt en nøkkelrolle i bevaringen av det gamle jernverkssamfunnet. Da store deler av den gamle bygningsmassen forfalt og stod i fare for å bli revet på 1970-tallet, mobiliserte Eidsfossingene med Nordseth i spissen. I 1979 ble Stiftelsen Gamle Eidsfos stiftet. Dette ble starten på redningen av det gamle jernverkssamfunnet.

 

Museumsdrift

Det er ikke bare kunst og kunsthåndverk som stilles ut. Vestfoldmuseenes utstillinger tar for seg mange av de sosiale sidene ved det gamle jernverkssamfunnet og har utstillinger i flere av de bevarte bygningene. Eidsfoss Industrihistoriske Samlinger har en stor ovns- og gjenstandutstilling i den eldste lagerhallen på verksområdet – «Lageret». I tillegg finner du Postkontormuseet i Bråtagata 48, utstillingen om formerenken Elise i tilknytning til Kroas lokaler og utstillingen om Rakel Seweriin – en av våre første kvinnelige politikere på Stortinget – i den gamle skolen på Hauane.

 

 

Tekst: Christine Rødal/Visit Eidsfoss

image description
Back to top