Skip to Content

Skibergfjell er med sine 632 moh Vestfolds høyeste fjell. Vel, vestlendinger ville kanskje ikke kalt det et fjell, mer som en liten knaus, men jammen ser du ganske så vidstrakt til alle kanter. Forsidebildet er tatt fra åsen på øst-sida av Eikeren.

Fjellet har flere topper og det er vel kanskje det som gjør den litt knausete. På en av dem er det en åttekantet granittstein oppført i 1877 som et trigonometrisk punkt. Selve søylen er vakker i seg selv. Her er det også en bygning og et antenneanlegg som i dag styrer ulike funksjoner i kraftproduksjonen. Fra denne nordøstlige delen av platået har du flott utsikt over Oslofjorden helt til Færder fyr, svenskekysten, Tryvannstårnet, Norefjell og Jonsknuten.

Det er likevel på Vestfjellet, den sørlige delen av platået som har den flotteste utsikten. Denne sekundærtoppen, på 621 moh, ligger under en kilometer sørvest for granittsøylen og har en utrolig fin utsikt mot de dype skoger rundt Øksne, Hajeren og resten av de veldige skogene mellom Lågen og Eikeren. I bakkant ser du Skrimfjell og Lifjell.

Det er Holmestrand og Omegn Turistforening som har blåmerket stien opp til Skibergfjell. I tillegg har de produsert et gratis turkart over området som du finner i kasser ved parkeringsplassene langs Grønntjernveien. Rundløypa er ca 9 km og starter på parkeringsplassen som ligger på ca 410 moh. På veien passerer du Gausesetra, før nedturen går over Vestfjellet og krafthytta Dovrehallen. Turen tar ca 2 timer tur/retur. Husk at Grønntjernveien er en privat bomvei (80 kr) som stort sett er vinterstengt. Hør med lokale kjentfolk.

Det årlige «Hof-toppers» som arrangeres i bygda andre helga i august, har Skibergfjell på 632 moh som første topp å bestige. Startskuddet går fra ca 100 moh ved Hof Skole. Dette er et duathlon-løp og en opplevelse som anbefales enten om du er deltager eller tilskuer. Meld deg på her.

hoftoppers

Bilde: Pål Sandlund

 

 

image description
Back to top